Left arrow

Sve novosti

22.4.2024

Zaštita i sigurnost osoba s invaliditetom obuhvaćenih ratom

Kao članica Europskog foruma osoba s invaliditetom, Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u cijelosti podržava otvoreno pismo EDF-a upućeno 24. veljače 2022. čelnicima europskih institucija, europskim, ruskim i ukrajinskim čelnicima i NATO-u, koje prenosimo u cijelosti:

"Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) poziva sve strane da osiguraju zaštitu i sigurnost osoba s invaliditetom u Ukrajini, poštujući:

  • svoje obveze prema Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom, posebice članak 11. o rizičnim situacijama i humanitarnim kriznim stanjima
  • Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2475 (2019) o zaštiti osoba s invaliditetom u oružanom sukobu
  • međunarodno humanitarno pravo i humanitarna načela.

U svakoj situaciji krize ili sukoba, osobe s invaliditetom suočavaju se s nerazmjernim rizikom od napuštanja, nasilja, smrti i nedostatka pristupa sigurnosti, pomoći i potpori za oporavak. Žene s invaliditetom su pod povećanim rizikom od seksualnog nasilja, a djeca s teškoćama u razvoju izloženija su zlostavljanju i zanemarivanju. Ključne informacije o sigurnosti i evakuaciji često su nepristupačne, kao i centri za evakuaciju, što znači da su osobe s invaliditetom često prepuštene same sebi.

U Ukrajini je registrirano 2,7 milijuna osoba s invaliditetom. Kontakti EDF-a u Ukrajini potvrdili su da je situacija za osobe s invaliditetom užasavajuća. Primjerice, skloništa u Kijevu su nepristupačna, pa su osobe s invaliditetom prisiljene ostati kod kuće, ne znajući kamo mogu otići kako bi bile sigurne.

Osobe s invaliditetom koje žive u institucijama, već odsječene od svojih zajednica, u riziku su da budu napuštene i zaboravljene. U Ukrajini je najmanje 82 000 djece izolirano od društva, a nebrojeno više odraslih osoba s invaliditetom je trajno smješteno u ustanove.

EDF poziva političko vodstvo i sve humanitarne aktere koji se bave ovom krizom da osobama s invaliditetom osiguraju:

  • potpuni pristup svoj humanitarnoj pomoći
  • zaštitu od nasilja, zlostavljanja i maltretiranja
  • pristupačnost informacija o sigurnosnim protokolima i protokolima pomoći, postupcima evakuacije i podršci
  • potpuni pristup osnovnim uslugama, uključujući vodu i kanalizaciju, socijalnu podršku, obrazovanje, zdravstvenu skrb, prijevoz i informacije
  • uvažavanje i zbrinjavanje: također je bitno da postoje mjere koje u potpunosti uključuju osobe koje žive u institucijama ili sirotištu, a mjere preseljenja i evakuacije ne bi trebale prisiljavati više osoba s invaliditetom da žive u takvim ustanovama
  • svrhovito uključivanje u sve humanitarne akcije kroz svoje reprezentativne organizacije.

Posebnu pozornost treba posvetiti onima koji su najugroženiji – uključujući žene, djecu, slijepe i gluhoslijepe osobe, osobe s mentalnim i intelektualnim teškoćama te osobe koje imaju veću potrebu za podrškom.

Danas svjedočimo sukobu velikog razmjera na europskom tlu. S eskalacijom situacije u Ukrajini, Europski forum osoba s invaliditetom hitno podsjeća države na njihovu odgovornost da osiguraju zaštitu i sigurnost svih osoba s invaliditetom.

Predsjednik EDF-a, Yannis Vardakastanis“

Izvor: Savez osoba s invaliditetom Hrvatske

Možda će vas zanimati