Left arrow

Sve novosti

22.4.2024

Predstavljen promotivni video "Pristupačnost kao ljudsko pravo“

Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), u ime 8. Centra znanja i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom predstavile su novinarima 2. veljače 2022. godine promotivni video  "Pristupačnost kao ljudsko pravo".

Pristupačnost je rezultat primjene tehničkih rješenja u projektiranju i izgradnji zgrada, koja osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću omogućuju nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad u tim zgradama na istoj osnovi kao i drugim osobama. Pristupačnost fizičkog okruženja, ali i orijentacija, pristupačne informacije i komunikacija preduvjet su za ostvarivanje svih ostalih prava osoba s invaliditetom.

Unatoč postojanju brojnih zakona i propisa koji sve u izgradnji čine dostupnim ne samo osobama s invaliditetom već i starijim osobama, roditeljima s djecom i drugim osobama smanjene pokretljivosti, još uvijek je slaba svijest javnosti o važnosti osiguravanja pristupačnosti. arhitektonske i komunikacijske barijere kao preduvjet za samostalan život osoba s invaliditetom

Ovaj promotivni video, nastao u suradnji 8. Centra znanja  i  pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, želi upozoriti da još puno toga treba učiniti po pitanju pristupačnosti osoba s invaliditetom raznim sadržajima.

Promotivni video možete pogledati na ovim poveznicama:

https://www.youtube.com/watch?v=Ypdfg1OrBWU

https://www.youtube.com/watch?v=5IOTof8iaBQ

Izvor: Savez osoba s invaliditetom Hrvatske

Možda će vas zanimati