Left arrow

Sve novosti

23.9.2024

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa u suradnji sa Ženskom grupom Korak Karlovac i ove godine je 23.09. obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama puštanjem u zrak crnih balona na spomen ženama žrtvama femicida.

Tom prilikom je potpredsjednica Josipa Urem članica SOIH- Mreže žena s invaliditetom prisutnima pročitala priopćenje za medije:

Porast nasilja nad ženama je činjenica o kojoj gotovo svakodnevno svjedočimo. Nasilje nad ženama s invaliditetom je tri puta veće i predstavlja ozbiljan problem, a ono što je najteže je što se rješenja unutar institucija ne naziru.

Žene s invaliditetom su vrlo često izložene nasilju, najčešće obiteljskom, a da toga nisu ni svjesne jer su ekonomski ovisne o svojim partnerima.

Puno je veći dijapazon počinitelja jer nerijetko se nasilje događa i od strane poznanika, stranaca, zdravstvenih djelatnika i drugih predstavnika institucija.

U većini slučajeva nasilje duže traje i ne prijavljuje se iz razloga šta je žrtva ovisna o počinitelju, a prijavljuju se samo teži oblici nasilja.

Razlozi za ovako izraženu izloženost osoba s invaliditetom, a posebno žena s invaliditetom, raznim oblicima nasilja leže u stereotipnom odnosu prema ženama s invaliditetom kao tzv.”Lakim metama”.

Svaka vrsta invaliditeta nosi svoje specifičnosti i teškoće u svakodnevnom funkcioniranju.

Žena koja ima oštećenje vida ili je teško pokretna ili nepokretna ne može lako pobijeći iz ugrožavajuće situacije.

Žene i djevojke s intelektualnim teškoćama su također posebno ranjive zbog sniženih intelektualnih mogućnosti da se zauzmu za sebe i suprostave zlostavljaču.

Žene s invaliditetom često nemaju podršku i povjerenje okoline prilikom prijave zlostavljača.

U procesu razvoja podrške ženama s invaliditetom važno je i jačanje povjerenja sve službe podrške.

Prošli tjedan smo svjedočili slučaju koji je objavljen u medijima u kojem javnost saznaje da je djevojka s intelektualnim teškoćama duže vremensko razdoblje prisiljavana na spolne odnose od policijskog službenika i još jednog zlostavljača. Kućni prijatelji i policajac zlostavljali djevojku s teškoćama u razvoju.

To su poražavajuće situacije za one koji nam trebaju pružati sigurnost i u koga bi trebali imati povjerenje.

Kako bi se spriječile buduće tragedije potrebno je educirati i informirati žene o njihovim pravima u cilju osnaživanja za prijavu nasilja.

Ujedno je potrebno i educirati stručnjake iz područja zdravstva, policije, socijalne skrbi i pravosuđa za prepoznavanje nasilja te adekvatno postupanje prema žrtvama nasilja.

Specifčno kod žena s invaliditetom je to da je najčešće psihičko a u porastu čak i ekonomsko nasilje.

Kao članica soih mreže žena s invaliditetom htjela bih naglasiti da sos telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja kontinuirano radi od 0-24, na kojem dežuraju osobe s invaliditetom i s iskustvom nasilja koje su prošle višegodišnje edukacije i pružaju podršku kroz razgovor, potrebne informacije, pomoć psihologa, pravnu pomoć, pomoć psihijatra, liječničku pomoć, pomoć socijalnog radnika, pomoć defektologa.

Broj telefona je 0800 300 200.

( 25 poziva mjesečno, inf.30%, prijave 70%, najviše psihološko, ekonomsko, pa fizičko, a seksualno se najmanje prijavljuje- izvor štefica roginić sos telefon za žene s invaliditetom)

Mreža žena s invaliditetom soih-a ima za misiju pobooljšanje društvenog položaja žena s invaliditetom i ostvarenje prava na život bez nasilja i diskriminacije.

Cilj nam je pružiti podršku i osnažiti žene s invaliditetom, promicati jednake mogućnosti i ravnopravnost žena s invaliditetom.

Vizija je stvoriti uvjete za jednake mogućnosti žena s invaliditetom.

Danas smo u zrak pustili 150 balona u znak sjećanja na žene žrtve nasilja i na taj način želimo potaknuti drušvo da jasno i glasno kaže stop nasilju nad ženama.

Hvala svima na dolasku i podršci ovom događaju jer ne manje važno je i poticanje građana da u slučaju saznanja, budu odgovorni i prijave nasilje nadležnim institucijama.

Odgovornost je na svima nama.

Možda će vas zanimati