Left arrow

Sve novosti

22.4.2024

Deset godina kampanje i dvadeset godina pokreta V-Day-a

Pod motom “Ustanimo za slobodu”, u subotu 11. veljače 2023. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu započela je tradicionalna globalna Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama koja se u Hrvatskoj provodi desetu godinu.

Ovogodišnji cilj Kampanje bio je kreiranja nove kulture u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju.

Na središnjem obilježavanju na Cvjetnom trgu na kojem su sudjelovale predsjednica SOIH-a Marica Mirić i socijalna radnica Kristina Peruničić odaslane su snažne poruke o značaju borbe za ženska ljudska prava, potkrijepljene crnom statistikom koja potvrđuje potrebu provođenja ove i sličnih manifestacija. Naime, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  Višnja Ljubičić upozorila je na prošlogodišnji podatak u kojem je u Hrvatskoj ubijeno 13 žena od strane njima bliskih osoba, a ono što posebno zabrinjava da su u šest slučajeva ubojstvo izvršili sinovi. Prošlogodišnji podaci MUP-a pokazali su za Hrvatsku da se broj prekršajnih i kaznenih djela nasilja u obitelji gotovo izjednačio, dodala je pravobraniteljica Ljubičić. Prekršajnih djela bilo je oko 8 tisuća, a kaznenih nešto više od 7 tisuća.

U programu koji su vodili Daniela Trbović i Milan Majerović Stilinović, sudjelovale su brojne aktivistkinje i aktivisti iz različitih javnih sfera - od politike do umjetnosti.

Uz 10 godina Kampanje, koja je pokrenuta 2013. godine, slavilo se i 20 godina V-Day pokreta koji se bori protiv nasilja nad ženama (koji je i potaknuo pokret "Milijarda ustaje"), a koji je baziran na kazališnom scenariju “Vaginini monolozi” koji je 1996. godine napisala američka scenaristica, aktivistkinja i borkinja za ženska prava, Eve Ensler.

Upravo su članice SOIH - Mreže žena s invaliditetom, prvi puta 2011. godine izvele predstavu redateljice Dubravke Crnojević-Carić nadahnutu motom V-day-a "Bez rampe – STOP nasilju nad ženama s invaliditetom".

Na 20. obljetnicu pokreta, dana 14. veljače u Zagrebačkom plesnom centru aktivistice SOIH - Mreže žena s invaliditetom Mirjana Janžek i Martina Šoštarić iz Udruge distrofičara Krapina izvele su dio predstave prikazavši iskrene i traumatične ispovijesti žena o načinu proživljavanja susreta s vlastitom ženstvenošću. Ovom izvedbom naglašena je seksualnost žena s invaliditetom koja je još uvijek tabu tema, a važna je sastavnica života kao i kod žena bez invaliditeta te je upravo zbog toga njezina važnost za uklanjanje društvenih predrasuda o seksualnosti i ljubavi žena s invaliditetom neprocjenjiva.

Prije prikazivanja Vagininih monologa redatelj i glumac Miran Kurspahić dojmljivo je izveo monolog Ljubavne pjesme za dobre djevojčice, prema tekstu Rone Žulj te je na vrlo dramatičan i živopisan način prikazao isprva idiličan partnerski odnos koji krije isprepletene niti ljubavi i nasilja. U šest etapa proveo je sudionike kroz um zlostavljača, njegovu logiku i postupke, raskrinkavajući pritom suptilne znakove toksičnih partnerskih odnosa.

Nakon izvedbi održana je Panel diskusija o nasilju nad ženama i djevojčicama u kojoj su sudjelovali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavnica Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost Sanja Sarnavka, predstavnica Milijarda ustaje Rada Borić, autorica teksta i dramaturginja Rona Žulj i redatelj/glumac Miran Kurspahić.

Na događaju su u ime SOIH-a sudjelovali Marica Mirić, Martina Mokus i Karlo Kanajet.

U organizaciji cjelokupne Kampanje sudjelovale su brojne udruge za prava žena, kao što su Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za ženske studije, SOIH - Mreža žena s invaliditetom, RODA - Roditelji u akciji, Udruga Romkinja Bolja budućnost, Ženska pomoć sada - SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, U dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Zagrebačkog plesnog centra, Vector Designa i Bombice.

Aktivistice SOIH - Mreže žena s invaliditetom Kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama provele su pod motom "Gradimo zajedno kulturu nenasilja" šireći poruku nenasilja diljem RH ujedno ukazujući na značaj očuvanja okoliša fotografiranjem u prirodnom okruženju. Poruke su objedinjene u kratki film koji je dostupan na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=D6VQrNYj1rk.

Izvor: SOIH

Možda će vas zanimati